Under de senaste två decennierna har vårt sätt att konsumera nyheter och information förändrats drastiskt. Den snabba utvecklingen av kommunikations- och informationsteknologi i kombination med nya sociala medier-plattformar har gjort det betydligt lättare för både inhemska och internationella aktörer att nå och potentiellt påverka målgrupper i stor skala.

Om seminariet

Det nya informationslandskapet har möjliggjort en ökad kapacitet av kommunikation och kampanjer till en minskad kostnad. De tekniker som används spänner från korta meddelanden och kommentarer till läckor av hackad data, såväl som ljud-, bild- och videoprodukter.

Detta innebär nya utmaningar och sätter fokus på det svenska valets sårbarhet. I samband med valen i USA och Frankrike inträffade ett antal påverkansrelaterade händelser där en kombination av intelligens-, cyber- och påverkansförmåga var riktade mot demokratiska valprocesser. Information riktade sig bland annat till specifika målgrupper och användandet av automatiserade robotar för ökad spridning på sociala medier-plattformar identifierades av både underrättelsetjänster i respektive länder, internationella säkerhetsföretag och sociala medier.

Också den svenska regeringen lyfter fram att en ökning av påverkanskampanjer riktade mot Sverige ökar behovet av den nationella möjligheten att identifiera, analysera och motverka sådana aktiviteter vid behov.

Seminariet lyfter fram några perspektiv på ökningen av valrelaterade påverkansoperationer under de senaste åren, med särskild inriktning på relevant utveckling under det svenska riksdagsvalet 2018.

Deltagare

Dr Greg Treverton, Senior Advisor vid Centrum för asymmetriska terrorism- och hotstudier, Försvarshögskolan, och tidigare ordförande för National Intelligence Council i USA. Treverton publicerade nyligen en studie om ryskt inflytande under det amerikanska valet 2016.

Björn Palmertz, senior analytiker vid Centrum för asymmetriska terrorism- och hotstudier, Försvarshögskolan.

Observera att seminariet hålls på engelska.